8 Συμβουλές για υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή σημαίνει ότι ο οργανισμός μας λαμβάνει όλες εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται και που είναι απαραίτητες για να είναι υγιείς, χωρίς ελλείψεις αλλά και χωρίς υπερβολή! Κι επειδή η διατροφή είναι το πρώτο βήμα για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, σας παρουσιάζουμε τα 8 σημεία που πρέπει να προσέξετε.                                                            

1. Ποικιλία τροφίμων: Για μια σωστή δίαιτα ο άνθρωπος χρειάζεται περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα και όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Γι αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, πράγμα που είναι και βασική αρχή της μεσογειακής διατροφής.

2. Πολλά γεύματα: Σε μια ολοκληρωμένη διατροφή δεν πρέπει να παραλείπουμε κανένα γεύμα όπως για παράδειγμα το πρωινό αλλά ούτε και τα snacks μεταξύ των γευμάτων γιατί περιορίζουν αρκετά την όρεξη, αρκεί φυσικά να μην το παρακάνουμε. Η μείωση του αριθμού των γευμάτων δεν βοηθάει την απώλεια βάρους.

3. Υδατάνθρακες: Τουλάχιστον οι μισές θερμίδες πρέπει να προσλαμβάνονται καθημερινά από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως το ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά κ.α. Για πιο ισορροπημένη διατροφή δεν τα συνοδεύουμε με λιπαρές και παχυντικές σάλτσες. Για να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών, προτιμούμε τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

4. Μέτριες μερίδες: Διατηρώντας το μέγεθος της μερίδας σε λογικά επίπεδα, μπορούμε να απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις όλα τα τρόφιμα που μας ευχαριστούν.

5. Πρόσληψη Υγρών: Ο οργανισμός μας είναι απαραίτητο να προσλαμβάνει τις απαιτούμενες ποσότητες υγρών που χρειάζεται καθημερινά. Ένας ενήλικας πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 1,5 λίτρο (ή 8 ποτήρια) νερό ημερησίως ή ακόμα περισσότερο αν κάνει πολλή ζέστη ή αν ασκεί σωματική δραστηριότητα. Εκτός από το νερό εναλλακτικές επιλογές είναι οι χυμοί, το τσάι, ο καφές, το γάλα, κ.τ.λ.

6. Φρούτα και Λαχανικά: Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προτιμούμε να τα καταναλώνουμε όταν είναι φρέσκα και χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία, γιατί διαφορετικά η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία ενδέχεται να έχει μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να επιλέγουμε τα προϊόντα αυτά στην εποχή που ευδοκιμούν.

7. Σωματικό Βάρος: Καταναλώνουμε την σωστή ποσότητα τροφίμων κάθε ημέρα, ώστε ο οργανισμός μας να παίρνει τόσες θερμίδες όσες έχει ανάγκη. Οι υπερβολές προκαλούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα και το πλεονάζον σωματικό βάρος (παχυσαρκία) αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων παθήσεων, όπως πχ καρδιαγγειακά νοσήματα, ορθοπεδικά κ.α. Διατηρώντας το σωστό σωματικό βάρος αισθανόμαστε καλύτερα, νιώθουμε υγιείς και πιο όμορφα με τον εαυτό μας.

8. Τρόπος Ζωής: Ο οργανισμός μας είναι ένα σύνολο, και δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι αλλάζοντας μόνο την διατροφή του θα έχει θεαματικά αποτελέσματα. Καθημερινές συνήθειες θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την καύση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και την καλύτερη λειτουργία του κυκλοφοριακού μας συστήματος. Το αλκοόλ και το τσιγάρο δεν προσφέρουν κάτι στον οργανισμό μας και θα πρέπει να περιοριστούν. Η ισορροπία είναι το παν και σίγουρα ένας οργανισμός που είναι υγιείς το εκπέμπει!