Το ψωμί αποτελεί προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας για τον οργανισμό στον οποίο και αποδίδει σημαντική ενέργεια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε υδατάνθρακες. Επίσης παρέχει στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, ενώ περιέχει ελάχιστα λίπη. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών της ομάδας Β και μετάλλων όπως ο φώσφορος, το ποτάσιο και το μαγνήσιο.
Χάρη σε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι διατροφολόγοι ορίζουν το ψωμί ως σταθερό «συστατικό» της βάσης της θρεπτικής πυραμίδας. Η θρεπτική του αξία εξαρτάται επίσης και από το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί κατά την παρασκευή του.
Το Ψωμί Ολικής Άλεσης
Το ψωμί ολικής άλεσης παρασκευάζεται με αλεύρι που προέρχεται από στάρι που έχει αλεσθεί μαζί με τον φλοιό του. Ο φλοιός είναι το σημείο του καρπού που περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Το ψωμί ολικής αλέσης αποτελεί επίσης πλούσια πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και ασβεστίου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες του μαύρου ψωμιού συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Ο μύθος ότι το ψωμί παχαίνει
Το ψωμί αποτελεί υγιεινή επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι απαραίτητο στην διατροφή, ακόμα κι αν κάνουμε δίαιτα για απώλεια βάρους. Μια φέτα ψωμιού 30 γραμμαρίων αποδίδει μόνη της περίπου 70-80 θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Το θέμα είναι να καταναλώνουμε καθημερινά λογικές ποσότητες ψωμιού και να περιορίζουμε τις τροφές που το συνοδεύουν (πχ. τυρί, λιπαρές σάλτσες, βούτυρο κ.α.) και είναι συνήθως παχυντικές, Επιπλέον, είναι προτιμότερο σε ένα γεύμα που είναι ήδη πλούσιο σε υδατάνθρακες (π.χ. μακαρόνια, ρύζι), να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση ψωμιού. Συμπερασματικά, το ψωμί δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, αποδίδει λίγες θερμίδες, αποτελεί καλή πηγή απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ικανοποιεί το αίσθημα του κορεσμού (ιδιαίτερα το ολικής άλεσης) και συνεπώς δεν θα πρέπει να αποφεύγεται σε μια δίαιτα απώλειας βάρους αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.
Πίνακας Θρεπτικών Συστατικών
Προϊόν (100 g) | kJ | kcal | Πρωτεΐνες (g) | Λιπαρά (g) | Υδατάνθρακες (g) | Ίνες (g) |
Άσπρο ψωμί * | 1145 | 274 | 8 | 1 | 58 | 3.5 |
Ψωμί σίκαλης * | 999 | 239 | 7 | 1 | 51 | 5.5 |
Ψωμί ολικής άλεσης * | 1020 | 244 | 8 | 2 | 49 | 8.5 |
Συσκευασμένη φρατζόλα ή καρβέλι ολικής άλεσης *** |
941-1083 | 225-259 | 10-12 | 2-3 | 41-46 | 6 |
Φρατζόλα ή καρβέλι * | 1133-1254 | 271-300 | 6-8 | 3-13 | 40-54 | 2-3 |
Καρβέλι πιτυρούχου ψωμιού ** | 1062 | 254 | 11 | 2 | 48 | 8 |
Ψωμί γάλακτος * | 1262-1534 | 302-367 | 9 | 6-13 | 53-54 | 2.5 |
Φρυγανιά * | 1250 | 299 | 10 | 3 | 59 | 2.5 |
Φρυγανιά με το φύτρο σιταριού** |
1685 | 403 | 11 | 10 | 67 | 5 |
Πηγές:
* CIQUAL Table (French IT centre on food quality)
** Dr Patrick Sérog, Dr Jean-Michel Cohen "Savoir manger, le guide des aliments"
*** Συσκευασίες