Το αλεύρι είναι μια λεπτή σκόνη που δημιουργείται από δημητριακά ή άλλα αμυλούχα φυτά. Συνήθως όταν αναφερόμαστε στο αλεύρι εννοούμε κυρίως το σιτάλευρο. Εκτός όμως από το στάρι, αλεύρι μπορούμε να έχουμε και από άλλα φυτά όπως το καλαμπόκι, τη σίκαλη, το κριθάρι, το ρύζι αλλά και από όσπρια, σόγια ή αμύγδαλα. Αποτελεί το βασικό συστατικό του ψωμιού και αρκετών ακόμα τροφίμων.

Περισσότερα εδώ ...

Υγιεινή διατροφή σημαίνει ότι ο οργανισμός μας λαμβάνει όλες εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται και που είναι απαραίτητες για να είναι υγιείς, χωρίς ελλείψεις αλλά και χωρίς υπερβολή! Κι επειδή η διατροφή είναι το πρώτο βήμα για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, σας παρουσιάζουμε τα 8 σημεία που πρέπει να προσέξετε.                                                            

Περισσότερα εδώ ...

Ο άρτος ή αλλιώς ψωμί είναι ένα από τα βασικότερα είδη τροφής για τον άνθρωπο. Το ψωμί έχει αποτελέσει τη βάση της διατροφής όλων των πολιτισμών χάρη στα θρεπτικά του χαρακτηριστικά, το χαμηλό του κόστος και την ευκολία εύρεσης και επεξεργασίας των πρώτων υλών του, των δημητριακών. Αποτελέι την βάση της Μεσογειακής Διατροφής, πράγμα που υποδηλώνει την σπουδαιότητά του στο καθημερινό μας τραπέζι.

Περισσότερα εδώ ...

Το σπιτικό ψωμί είναι μια πρόκληση, ακόμη και για τους πιο πεπειραμένους μάγειρες. Δεν μοιάζει ούτε με το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, ούτε με το ψήσιμο μιας μπριζόλας στη σχάρα. Αν δοκιμάσετε να φτιάξετε ψωμί μόνοι σας, θα διαπιστώσετε ότι το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες και δημιουργικές ασχολίες στην κουζίνα.                                                                          

Περισσότερα εδώ ...

Η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη, σχεδόν όσο και η παρουσία του ανθρώπου πάνω στη γη. Το Ψωμί ήταν και είναι το κυρίαρχο στοιχείο του τραπεζιού σε όλους τους πολιτισμούς, παλαιότερους και νεότερους και ο τρόπος που χρησιμοποιείται έχει πολλές φορές και τελετουργικό χαρακτήρα. Σε όλα τα σημεία - σταθμούς της ανθρώπινης ζωής προσφέρεται ψωμί, ως σύμβολο ευεργετικής δύναμης.

Περισσότερα εδώ ...

Το ψωμί, σαν βασική και απαραίτητη τροφή, χρησιμοποιήθηκε με τα χρόνια σε πολλές διαφορετικές εκφράσεις του καθημερινού μας λόγου, δηλώνοντας έτσι την σπουδαιότητα του. Επίσης πολλές παροιμίες έχουν ως θέμα το ψωμί. Σταχυολογήσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες από αυτές, μαζί με ιστορικές εκφράσεις αλλά και αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα που αναφέρονται στο ψωμί.

Περισσότερα εδώ ...

Παίρνοντας και αναμειγνύοντας τα βασικά συστατικά του ψωμιού (αλεύρι, νερό, προζύμι, μαγιά και αλάτι) και μεταβάλλοντας πλήθος άλλων παραγόντων όπως οι αναλογίες των υλικών, ο τύπος του αλευριού που χρησιμοποιούμε, ο χρόνος ωρίμανσης του ζυμαριού ή η προσθέση και άλλων υλικών, μπορούμε να καταλήξουμε σε αμέτρητους συνδυασμούς γεύσης και ποιότητας ψωμιού.  

Περισσότερα εδώ ...

Κάποτε ήταν ένας πλούσιος βασιλιάς, πολύ πλούσιος, που ό,τι επιθυμούσε η καρδιά του το ’χε. Όλα τα είχε, και τον έλεγαν ευτυχισμένο, ώσπου έπαθε μια παράξενη ανορεξία και δεν είχε όρεξη να βάλει τίποτα στο στόμα του. Σιγά σιγά αδυνάτιζε, κι άρχισε να γίνεται γκρινιάρης και παράξενος. Πολλοί γιατροί πήγαιναν και τον έβλεπαν, μα τα γιατρικά τους τίποτα δεν μπορούσαν να του κάνουν.

Περισσότερα εδώ ...

Το ψωμί αποτελεί προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας για τον οργανισμό στον οποίο και αποδίδει σημαντική ενέργεια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε υδατάνθρακες. Επίσης παρέχει στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, ενώ περιέχει ελάχιστα λίπη. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών της ομάδας Β και μετάλλων όπως ο φώσφορος, το ποτάσιο και το μαγνήσιο.

Περισσότερα εδώ ...